صنعت گردشگری به عنوان بزرگترین و متنوعترین صنعت دنیا به شمار میآید. بسیاری از كشورها این صنعت پویا را به عنوان اساس درآمد، اشتغال، رشد بخش خصوصی و توسعه ساختار زیربنایی میدانند. در سراسر كره زمین؛ بویژه در كشورهای در حال توسعه، به توسعه صنعت گردشگری توجه فراوانی معطوف میشود. از طرف دیگر، این صنعت تعاملات میان فرهنگی جوامع مختلف را تسهیل نموده و شیوههای برقراری تعاملات رفتاری بر اساس گفتمان صلحآمیز را برقرار میكند(قرخلو، 1386: 3). ا مروزه اهمیت گردشگری و جهانگردی و لزوم بررسی و تحقیق در مورد آن با توجه به نقشهای مهم اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگیاش بر هیچ كسی پوشیده نیست(مشبكی و ملك اخلاق، 1382: 7). این فعالیت در دنیای كنونی به صورت یكی از مهمترین عوامل تولید ثروت، كار، ایجاد پویایی، جابجایی انسانها و ثروت ملتها درآمده است. انسان امروزین در راستای دسترسی به اهدافی چون آشنایی با حقایق تاریخی گذشتگان، بهرهگیری از مواهب طبیعی، فرار از آشفتگیها و روزمرگیهای زندگی شهری و… توریسم را وسیلهی منفرد و مناسبی برای نیل بدآنها میداند(آمار، 1382، 55). امروزه گردشگری بزرگترین و متنوعترین صنعت دنیا محسوب میشود. بسیاری از كشورهای جهان به دنبال دستیابی به توسعه پایدار بوده و از این صنعت به عنوان یك صنعت پویا، جهت كسب درآمد و اشتغالزایی و تعامل فرهنگ خود استفاده مینمایند. در جهان امروز استفاده از منابع و جاذبههای گردشگری یك منطقه اعم از طبیعی یا انسان ساخت در توسعه آن اثرگذار نقش بسزایی دارد.
مطالعات نشان دادهاند كه بین رشد و توسعه صنعت گردشگری با رشد و توسعه اقتصادی كشورها رابطهی مثبت و معناداری وجود دارد. هزاره سوم، پیشرفت روزافزون تكنولوژی و فناوری را با خود به همراه دارد. صنعتیشدن زندگی در جهان امروز اوقات فراغتی را برای انسان در شهرهای مدرن فراهم ساخته كه میتواند فرصتی مناسب برای فاصله گرفتن از محیط خشك و بیروح توأم با سروصدای شهرهای شلوغ، مناسب تلقی شود. امروزه آژانسهای خدمات مسافرتی ارائهدهندهی انواع خدمات گردشگری در زمینههای داخلی، خارجی و طبیعتگردی میباشند. این آژانسها با توجه به فعالیتشان مورد تقسیمبندی قرار گرفتهاند كه تعدادی از آنها مسئول فروش بلیط و تعدادی دیگر خدمات تورگردانی را بر عهده دارند و تعدادی دیگر نیز ارائهدهندهی هر دو خدمات به طور همزمان میباشند. این تورها نقش بسیار مهمی در جابجایی و نقل و انتقال گردشگران دارند؛ بطوری که برخی از گردشگران مشتری دائم این آژانسها در تمامی سفرها میباشند. بنابراین میتوان گفت آژانسهای گردشگری رابطه مستقیمی با توسعه گردشگری دارند. بندر انزلی به عنوان یكی از شهرستانهای مهم استان گیلان از موقعیتی مناسب برای توریسم و استراحت برخوردار است. این شهرستان به دلیل شرایط ویژه آب و هوایی و طبیعت بكر و چشماندازهای زیبا مانند دریا، منطقه آزاد، بازارهای تجاری، مکانهای زیارتی، توجه اكثر مردم چه در داخل و چه در خارج از آن را به خود معطوف نموده است . این ویژگی باعث توسعه گردشگری در طبیعت این منطقه شده است؛ بطوری که هر روزه بر تعداد گردشگران و هم بر تعداد تورهای گردشگری افزوده میشود. لذا تحقیق به دنبال بررسی و ارزیابی عملكرد آژانسهای خدماتی و مسافرتی در توسعه توریسم شهرستان بندر انزلی میباشد و تحقیق بدنبال پاسخگویی به این سؤال است که آژانسهای مسافرتی در توسعه توریسم شهرستان بندر انزلی تا چه حد نقش داشته است؟
1-2- اهمیت و ضرورت
امروزه توریسم در اقتصاد کشورهای جهان دارای جایگاهی بسیار مهم است و تنها در سال 2010 میلادی 935 میلیون نفر در جهان با سفر به کشورهای دیگر 1550 میلیاردها دلار هزینه کردهاند(سایتwto ).
نظریههای جدید در زمینه گردشگری نشان میدهد جذابیتهای گردشگری بر پایه ورزش در مقایسه با دیگر جذابیتهای فرهنگی٬ مزیتهای اقتصادی٬ اجتماعی و سیاسی بیشتر دارد. از طرفی کشور ایران با توجه به بررسیهای صورت گرفته یکی از ده کشور اول جهان از نظر جذابیتهای گردشگری است(هنرور و همکاران٬ 1386: 32).
از این رو، اهمیت دارد که از قابلیتهای خود در توسعه گردشگری از جمله گردشگری ورزشی استفاده کند. بیشک انتخاب مکان مناسب جهت انجام فعالیتهای ورزشی برای ورزشکاران بسیار مهم میباشد. لذا در این تحقیق سعی بر این است که با مدنظر قراردان این مهم که گردشگری مناطق مختلف ساحلی٬ دریایی و تالاب از فعالیتهای عمده تفرجی در جهان است٬ به شناخت توانهای موجود و تعیین محدوده مکانی مناسب جهت جذب توریسم ورزشی پرداخته و با توجه به عدم داشتن منابع علمی و تخصصی لازم در کشور با بررسی عوامل مختلف در جذب توریسم و گسترش توریسم ورزشی میتوان با اخذ نتایج به سمت آینده روشن حرکت کرد. از جمله کاربرد نتایج این تحقیق میتوان به توسعه کمی و کیفی شهرستان٬ بالا رفتن سطح فرهنگ مردم٬ تبادل اخلاق ورزشی و فرهنگی حفظ محیط زیست و توسعه پایدار منطقه٬ رونق اقتصادی و بهبود زیرساختهای منطقه اشاره نمود.
1-3- اهداف تحقیق
مهمترین اهداف این تحقیق بشرح زیر است:
- تعیین پتانسیلهای توریستی و اکوتوریستی شهرستان بندر انزلی،
- تعیین نقش آژانسهای مسافرتی در توسعه توریسم شهرستان بندر انزلی،
- تعیین راهکارهایی جهت توسعه توریسم شهرستان بندر انزلی.
1-4- فرضیههای تحقیق
- آژانسهای مسافرتی در توسعه توریسم شهرستان بندر انزلی نقش دارند.
- بین افزایش آژانسهای مسافرتی و افزایش گردشگر رابطه وجود دارد.
1-5- سؤالهای تحقیق
آژانسهای خدمات مسافرتی شهرستان بندر انزلی در توسعه توریسم، تا چه اندازه نقش دارند؟
1-6- تعاریف واژهها و مفاهیم
- گردشگر
کسانی هستند که به منظور تفریح، گردش و گذران روزهای تعطیل و اوقات فراغت، اقدام به سفر مینمایند. این نوع گردشگری شامل افراد یا گروههایی است که جهت استفاده از تعطیلات، تفریح، استراحت، استفاده از آب و هوای گرمتر یا خنکتر از محل اقامت خود به مسافرت میروند(سازمان مناطق گردشگری، 1381: 6).
- دفاتر خدمات مسافرتی:
مؤسساتی هستند كه توسط افراد(بخش خصوصی) تأسیس میشوند و جنبه انتفاعی دارند. كار اصلی آنها ارائه دادن خدمات جهانگردی است، البته به نمایندگی از سوی مؤسسات تولیدكننده خدمات جهانگردی نظیر شركتهای حمل و نقل، مؤسسات پذیرایی، گردانندگان گشتها و سایر مؤسساتی كه به گونهای در مقصد جهانگردی خدماتی به جهانگرد ارائه میدهند(محلاتی، 1380: 185).
- توسعه:
اندیشمندان متعددی در علوم مختلف سعی نمودهاند برای این فرایند تعریف جدیدی ارائه دهند. «مایكل تودارو» در كتاب «توسعه اقتصادی در جهان سوم» از توسعه چنین تعریف دارد: «جریانی است كه مستلزم تغییرات اساسی اجتماعی، طرز تلقی عامه مردم و نهادهای ملی و نیز تسریع رشد اقتصادی، كاهش نابرابری و ریشهكن كردن فقر مطلق است(تودارو، 1370: 7). همهی توسعهها با تغییر همراه هستند(داس ویل، 1387: 200).
- توسعه گردشگری:
توسعه گردشگری؛ به معنی تغییر و تحول گردشگری در طول زمان و در مقیاسهای گوناگون جغرافیایی میباشد(ضیایی، 1388: 22).
فرم در حال بارگذاری ...