و طرح مشکل یک هدف اصلی و چند هدف جزیی وکاربردی از این تحقق مورد انتظار است که برای رسیدن به اهداف در ابتدا شناخت کامل موضوع و منطقه و تجزیه و تحلیل درستی از اطلاعات پایه، که در مرحله شناخت حاصل شده نیاز است و در نهایت ارایه راهبرد، سیاست، راهکار و اقدام، رسیدن به اهداف را میسر میکند. نظارت در ضمن اجرای برنامهها و انعطاف لازم در برنامه از ضروریات کار میباشد تا اهداف محقق شوند. هدف اصلی در این پژوهش دستیابی به راهکار و پیشنهاداتی درخصوص ساماندهی وضعیت کنونی اسکان غیررسمی با استفاده از شناخت وضع موجود محله و تجارب مشابه در این زمینه میباشد.
هدف دیگر این پژوهش:
1- بررسی و شناخت وضعیت، مشکلات و محدودیتهای موجود حاشیهنشینی در محله قلعه کامکار شهر قم و بررسی علت شکل گیری آن.
که پس از دستیابی به هدف بالا، راه برای رسیدن به هدف اصلی که ارایه پیشنهاد و راهکار برای ساماندهی وضعیت محله میباشد هموار میگردد.
4-1- اهمیت و ضرورت تحقیق
همواره مسائل و مشکلات شهری از دغدغههای مدیریت شهر و حتی کشور بوده است. حل مشکلات شهری نیاز به تخصص، درایت و مدیریت هوشمندانه دارد تا بتوان از پتانسیلها، امکانات، قابلیتها و منابع شهر استفاده کرده و با اولویتبندی صحیح برنامه، طرح و پروژهها به مرور مشکلات شهری را در کنار هم و نه به صورت مجزا و ترتیبی حل و فصل نمود.
یکی از مشکلات و مسائل شهری حاشیهنشینی و اسکان غیررسمی میباشد که نیاز به برنامهی کوتاه مدت تا بلندمدت دارد. اهمیت پرداختن به مسئله حاشیهنشینی از نظر اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و ارزشی برای شهر و شهروندان بسیار مهم و ضروری بوده و باید در نظر گرفته شود. مشکلات و مسایل که حاشیهنشینی بر چهره شهر میکشد و برخی از حاشیهنشینان خودآگاه یا ناخودآگاه بر شهر تحمیل میکنند، از جمله معضلات اساسی برای شهر و مدیریت شهر است که بایستی حل و فصل و ساماندهی گردد پس اهمیت اینگونه پژوهشها در نشان دادن و ارایه راهکار و راهحلها برای ساماندهی مناطق با اسکانهای غیررسمی روشن میگردد.
شهر قم با حدود یک میلیون جمعیت به عنوان مرکز استان قم و دومین شهر زیارتی کشور (بعد از مشهد) که در سند توسعه استان، این شهر با عنوان امالقراء جهان تشیع شناخته شده و به تایید مقام معظم رهبری رسیده است. ولی چهره نازیبایی که مناطق حاشیهای شهر با اسکان غیررسمی ساکنان آن، به این شهر داده است در شان و منزلت یک شهری با چنین مختصاتی نبوده و ساماندهی مکانهایی مانند محله قلعه کامکار همواره از دغدغههای مدیریت شهر می باشد.
این مناطق حاشیهای از نظر بهداشتی در وضعیت نامطلوب بوده و سیستم فاضلاب و دفع آبهای سطحی آنها بدرستی صورت نمیگیرد و برخی از خانههای مسکونی محله با مصالح نامتعارف است بنحوی که خانه و محل سکونت آنها از پایداری لازم برخوردار نبوده و عمدتاً دارای مساحت بنای اندک می باشد. بعضی از ساکنین در جوار خانههای خود هنوز دام نگهداری میکنند و فضولات حیوانی در بیرون خانه و در سطح قسمتیهایی از محله مشهود و قابل رویت است. در هر صورت اهمیت و ضرورت انجام این پژوهش قابل دفاع بوده و انشاء الله بتواند در ارایه راهکارهای مناسب و اجرایی در ساماندهی محله قلعه کامکار یاری گر مدیریت شهری قم باشد.
5-1- سوالات تحقیق
قبل از ورود به موضوع پژوهش و بیان نمودن ابهام مشکل و مسئله تحقیق که باعث تبلور فکر انجام این تحقیق گردیده است و درک اهمیت و ضرورت انجام آن، تعدادی سئوال در ذهن ایجاد میشود که این پژوهش سعی میکند در پاسخ دادن به این سئوالات موفق باشد.
سئوالات هر تحقیق به دو نوع اصلی و فرعی تقسیم میشود سئوالات اصلی این تحقیق عبارتند از:
1- با شناخت ویژگیهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی محله حاشیهنشین چه راهکارهایی برای ساماندهی آن از جنبههای مختلف اقتصادی، کالبدی و اجتماعی وجود دارد؟
2- چه عوامل و علتهایی باعث شکلگیری این بافتهای حاشیهنشینی میشود؟
و سئوالات دیگر این تحقیق:
1- آیا اهالی محله حاشیهنشین قلعه کامکار از یک قوم و طایفه هستند؟
2- چه مشاغلی در بین اهالی آن بیشتر دیده میشود؟
3- چه ویژگی یا ویژگیهایی باعث شده است که این محله به عنوان یک منطقه با اسکان غیررسمی شناخته شود؟
4- چه تفاوتهایی بین ویژگیهای مختلف اهالی این محله به لحاظ اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و کالبدی با شهر قم دارد؟
[1] – فرخ حسامیان و دیگران، شهرنشینی در ایران،[تهران، انتشارات آگاه، 1377]، ص 15
فرم در حال بارگذاری ...