1-1- معرفی کلی:
پلاسمونیک[1] بخش عمدهای از رشته جذاب نانوفوتونیک است که به بررسی رفتار امواج در سطح جدایی محیطهایی با تفاوت ضریب شکست بزرگ میپردازد. این بر پایه فرآیندهای برهمکنشی که بین تابش الکترومغناطیسی و الکترونهای رسانش در سطوح فلزی یا در نانو ساختارهای کوچک فلزی که سبب افزایش میدان نزدیک نوری[2] در ابعاد محدود طول موج میشود،استوار شده است.
تحقیق در این ناحیه چگونگی اتفاق افتادن رفتار غیر منتظره را در صورتی که یک ناپیوستگی یا یک ساختار کوچکتر از طول موج در محیط وجود داشته باشد را نشان میدهد. زیبایی دیگر این رشته و زمینه، توضیح و بیان آن با فیزیک کلاسیک میباشد به طوری که یک دانش کلی در زمینه الکترومغناطیس برای فهم جنبههای اصلی پلاسمونیک کافی میباشد.
پلاسما محیطی شامل دو نوع بار مثبت و منفی است که در آن تراکم بارهای مثبت و منفی برابر است و حداقل یک نوع از بارها متحرک
هستند. مثلاً یک محیط فلزی را میتوان یک محیط پلاسما در نظرگرفت. در یک فلز الکترونهای رسانش که همان الکترونهای والانس اتمها هستند آزادانه در میان مغزی یونی مثبت در حرکتند و همچنین تراکم بارهای مثبت (مغزی یونی) و بارهای منفی (الکترونهای رسانش) در فلز برابر است، زیرا از لحاظ ماکروسکوپی، یک فلز خنثی است. بنابراین میتوان یک محیط فلزی را، یک محیط پلاسما در نظر گرفت.
یکجابهجایی جمعی الکترونهای رسانش، نسبت به هستههای یونی مثبت و ساکن، باعث جذب این الکترونهای جابهجا شده توسط مغزی یونی مثبت باقی مانده در شبکۀ فلز میشود و در نتیجه، یک نیروی بازگرداننده به این الکترونها وارد میشود. این نیروی بازگردانندۀ وارد شده به الکترونهای جابهجا شده، باعث نوسان جمعی این الکترونها حول مکانی میشود که این الکترونها را، از آن مکان جابهجا کردهایم. این نوسان جمعی الکترونهای رسانش محیطهای فلزی را، نوسان پلاسما مینامند. کوانتم انرژی نوسان پلاسما، پلاسمون[3] نامیده میشود. ما چنین پلاسمونهایی را که در حجم فلز تشکیل میشوند، پلاسمونهای حجمی مینامیم تا بتوانیم آنها را از پلاسمونهای سطحی منتشر شونده و پلاسمونهای سطحی جایگزیده تمیز دهیم. امواج مربوط به پلاسمونهای حجمی، امواجی طولی هستند و به علت ماهیت طولیشان، پلاسمونهای حجمی نمیتوانند با امواج الکترومغناطیسی عرضی جفت شوند. به همین دلیل نمیتوان پلاسمونهای حجمی را با استفاده از امواج الکترومغناطیسی برانگیخته کرد. پلاسمونهای حجمی را معمولاً با برخورد ذرات به فلز برانگیخته میکنند. نوسان پلاسما در یک فلز در فرکانس معینی به نام فرکانس پلاسمای فلز رخ میدهد. فرکانس پلاسمای اکثر فلزات، در محدودۀ فرابنفش است [1].
فرم در حال بارگذاری ...