پژوهشی
بیابان زایی کاهش توان اکولوژیکی و بیولوژیک زمین بوده که به صورت طبیعی و مصنوعی رخ میدهد (اکبری و همکاران، 1390: 398). این پدیده در کشور ایران که دارای پتانسیل بالای بیابان زایی میباشد از شدت بالایی برخوردار است. لذا مقابله با آن از اهم برنامههای منطقهای و ملی میباشد. در این زمینه میتوان با ارائه راهکارها و روشهای مدیریتی مناسب از شدت این پدیده کاست و یا از پیشروی آن جلوگیری به عمل آورد. در این راه شناخت فرآیندهای بیابان زایی، عوامل به وجود آورنده و تشدید کننده آن و آگاهی از شدت و ضعف این فرایند، امری مهم و ضروری است که باید مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد (زهتابیان و همکاران، 1387: 163).
در این راستا عوامل موثر بر پدیده بیابانزای را میتوان به دو دسته عوامل طبیعی و انسانی تقسیم نمود. عوامل طبیعی موثر در بیابان زایی ریشه در تاریخ زمینشناسی یک منطقه داشته و از زمان خلقت، طبیعت را به صورت ذاتی دگرگون کرده است، خشکسالیهای پی در پی نیز این امر را تقویت میكند. در دهههای اخیر تحت تاثیر دخالتهای گسترده انسان در طبیعت، شتاب بیابان زایی نه تنها در این اراضی، بلکه در
سایر بیومها افزایش یافته و جوامع را تحت تاثیر قرار داده است. مدیریت ضعیف زمین و افزایش جمعیت از جمله دیگر عوامل انسانی هستند که موجب بالارفتن سطح میزان آبیاری، برداشت نادرست و یا برداشت بیش از اندازهی محصول و افزایش تعداد دام میشوند. این وقایع زمین و خاک را دگرگون میکنند، منابع را کاهش میدهند و امکان بیابان زایی را بالا میبرند (Mainguet, 1991; Zhu and Chen, 1994; Wu, 2002; Luo, 2003; Qi et al., 2012: 37).
ژئومورفولوژی یک نقش اساسی در کنترل فرایندهای اکوسیستم بازی میکند و در عوض اکوسیستم نیز میتواند تاثیر عمیقی بر روی اشکال و فرایندهای ژئومورفیک داشته باشد (Penschler et al., 2007: 1). یک چالشی که برای مدت طولانی به صورت ایستا در ژئومورفولوژی وجود داشته این است که چگونه میتوان جریان ماده و انرژی و عملکرد آن در سطوح مختلف سازمانهای زمینی را تشریح نمود، و همچنین اینکه چگونه میتوان پویایی لندفرمهای ژئومورفیک که منتج شده از این فرایند هستند را پیشبینی کرد (Corenblit et al., 2011: 308). صرف نظر از فرایندهای درونی و بیرونی، عوارض ژئومورفیک و پویایی آنها میتواند جلوه منحصر به فردی از فرایندهای اکولوژیک و حتی تعامل بین عوامل اکولوژیکی و ژئومورفولوژیکی باشد. روند تحول و تکامل بیابان در حقیقت وابستگی بالایی به پسخوراندهای پیچیدهی بین اجزای بیولوژیک و فیزیکی موجود در آن دارد، که از بین آنها میتوان تعامل بین فرم و فرایندهای ژئومورفیک و پوشش گیاهی را به عنوان یک عامل مهم نام برد. بطوریکه روند تحول بیابان را میتوان با استفاده از تعیین نقش مجزا و مشترک عوامل اکوژئومورفولوژیکی و تعامل بین آنها و مدلسازی ارتباطات بین آنها به تصویر کشید.
فرم در حال بارگذاری ...