ورزش به عنوان یک پدیده اجتماعی فراگیر، بهترین ساز و کار تامین سلامت جسمانی و بهداشت روانی محسوب میگردد. لذا سرمایهگذاری در آن موجب کاهش هزینهها دربخش بهداشت و درمان و مراکز مبارزه با مفاسد اجتماعی و پایین آوردن سطح ناهنجاریهای فردی و اجتماعی میشود. ایجاد ارتباط بین کشورها و افزایش تفاهم و همزیستی مسالمت آمیز بین ملتها از دیگر دستاوردهای مهمی است که از طریق توجه به مقوله ورزش در عرصههای سیاسی و فرهنگی عاید دولتها و جوامع میشود. ورزش در بهرهوری ملی نیز نقش به سزایی داشته و متضمن تاثیرات بسیار بر تولید ناخالص ملی کشور میباشد [17] .
اجرای مطلوب برنامههای تربیتبدنی و ورزشی مستلزم فراهم آوردن مجموعهای از شرایط و امکانات است و از جمله مهمترین این شرایط استفاده از فضاها و تجهیزات و وسایل استانداردی است که بر اساس معیارهای بینالمللی و قوانین مصوب فدراسیونهای ورزشی در هر رشته طراحی شده است و به عبارتی ایجاد زمینه بهتر تحقیق اهداف تربیتبدنی ضرورت توجه به امکانات، فضاها و تاسیسات و آگاهی از
دانش مدیریت تاسیسات ورزشی در جهت حفظ و نگهداری و استفاده بهینه از این امکانات بیش از پیش مطرح است و بر اهمیت موضوع میافزاید. در حقیقت میتوان گفت کلید توسعه تربیتبدنی و ورزش در اثربخشی فعالیتهای ورزشی است و به دنبال آن پویایی و رشد جامعه در گرو استفاده صحیح از امکانات موجود و توسعه سطح کیفی و کمی این امکانات با توجه به استانداردهای جهانی است [25] .
لذا در جهت افزایش سلامت جسمانی و از بین بردن مشکلات روانی و اجتماعی افراد جامعه و تحقق اهداف تربیتبدنی ، مدیران و مسئولان در سازمانهای مختلف، از جمله، مدیران سازمان تربیت بدنی، آموزش و پرورش و دانشگاهها و نهادهای خصوصی، مسئولیت خطیری را در ایجاد فضاهای مناسب ورزشی برابر با استانداردهای کشوری و جهانی بر عهده دارند [23] .
یکی از فضاهای ورزشی مهم استخرها میباشند که با توجه به علاقه مردم در دهه اخیر به ورزشهای آبی، روزانه تعداد زیادی از افراد جامعه و ورزشکاران به فعالیت، به خصوص ورزش شنا در این مکان ورزشی میپردازند، این تمایل و علاقمندی نیازهای جدیدی را برای مدیران و برنامهریزان تاسیسات و اماکن ورزشی، تربیتبدنی و تفریحات اعلام کرده که توجه به آنها از اهم مسائل مدیریت ورزشی در این حوزه میباشد [37] .
استخرها به منظور جلوگیری از انتقال بیماریها و بروز حوادث باید محلی باشد که از لحاظ بهداشت و ایمنی، مکانی امن و سالم باشد توجه به پیشگیری از بروز هرگونه حادثه احتمالی از وظایف مسئولین استخرها است که پیشبینیهای لازم باید در این زمینهها صورت بگیرد. بهداشت و ایمنی اماکن ورزشی در سطح بینالمللی و جهانی از توجه ویژهای برخوردار است . دولتها بخصوص در کشورهای پیشرفته قوانین خاص در مورد مکانهای ورزشی به خصوص استخرهای شنای سرپوشیده که مکان حساس در ارتباط با مسائل ایمنی و بهداشتی میباشد اعمال میکنند. در زمان ساخت و ساز این استخرها امروزه در کشورهای پیشرفته، شرایط کمی و کیفی استخرهای سرپوشیده طوری در نظر گرفته میشود که تحت آن شرایط نیازمندیهای اساسی جسمی و روحی استفادهکنندگان تامین میگردد و از بروز حوادث و انتقال بیماریهای واگیردار جلوگیری میشود [28] .
اماکن ورزشی بستر اجرای فعالیتهای ورزشی هستند و کیفیت آنها بر روی اجرای تمرینات و برگزاری مسابقات و رقابتهای ورزشی تأثیر مستقیم دارد. ساخت اماکن ورزشی نیازمند دقت و درایت فراوان است، بهطوریکه اشتباه و غفلت در برنامهریزی، طراحی، ساخت و تجهیز تأسیسات باعث به هدر رفتن وقت، انرژی و بودجه میشود و این امر میتواند در برنامههای آیندهی یک کشور در زمینههای ورزش و تفریحات سالم، تأثیر نامطلوب بگذارد ]31 [.
اجرای مطلوب برنامههای تربیت بدنی و ورزش مستلزم فراهم آوردن مجموعهای از شرایط و امکانات است و از جمله مهمترین این شرایط استفاده از فضاها و تجهیزات و وسایل استانداردی است که بر اساس معیارهای بینالمللی و قوانین مصوب فدراسیونهای ورزشی در هر رشته طراحی شده است و به عبارت دیگر، برای ایجاد زمینه بهتر تحقق اهداف تربیتبدنی ضرورت توجه به امکانات، فضاها ، تأسیسات و آگاهی از دانش مدیریت تأسیسات ورزشی در جهت حفظ و نگهداری و استفاده بهینه از این امکانات بیش از پیش مطرح است و بر اهمیت موضوع میافزاید ]23[.
بحث ایمنی اماکن ورزشی در رابطه با این موضوع است که چگونه میتوان از اماکن و تأسیسات ورزشی در جهت رشد و توسعه تمام جوانب ورزش استفاده نمود تا مطابق استانداردهای جهانی باشد . با توجه به گرایش اقشار مختلف جامعه به ورزش، در نظر گرفتن راهکارهای مدیریتی مناسب برای ایجاد فضای ورزشی مناسب هم از نظر علمی و هم از نظر عملی در سراسر کشور ضروری به نظر میرسد . پایین بودن سرانه ورزشی کشور و عدم وجود ایمنی در اماکن ورزشی میتواند به عنوان عواملی بازدارنده در مشارکت افراد جامعه تلقی گردند. بهطور قطع، عدم توجه به وضعیت ایمنی اماکن ورزشی موجب بروز حوادثی برای کاربران این اماکن خواهد شد.
در اکثر کشورهای پیشرفته در مورد رعایت استانداردهای ایمنی و بهداشتی کار شده است و مراجعه به سایتهای اینترنتی در این زمینه، چاپ کتابها و فیلمهای مسابقات شنا، گواه این مقوله است. متاسفانه در ایران این مسئله جدی گرفته نشده است. این پژوهش در نظر دارد وضعیت بهداشتی، ایمنی و نیروی انسانی استخرهای سرپوشیده استان گیلان را توصیف و آن را با استانداردهای جهانی مقایسه نماید
فرم در حال بارگذاری ...