پژوهش:
درکشور ما اجرای پروژه های عمرانی عمدتاً ازمحل منابع عمومیتوسط دولت تأمین میشود،از سوی دیگر به نظر میرسد مدیریت مالی طرحها درخصوص تأمین مالی به هنگام ، به صورت کارا عمل نمیکند. مشکلاتی که گریبانگیر این طرحها میباشد به طور مثال عبارت است از:
a) طولانی شدن دوره اجراء ونهایتاً تاخیردر بهره برداری
b) افزایش هزینه های کارفرمایی
c) هزینه های تعدیلهای پیمانکاران
با رشد 7 تا 8 درصدی مصرف برق درکشور نیاز سالانه حدود 5 هزار مگاوات ظرفیت جدید شبکه برق کشور میباشد. زمان دسترسی به منابع مالی بدون هیچ کم وکاستی برای احداث نیروگاههای جدید گذشته است واکنون باید برای غلبه براین چالش راهکار دیگری پیدا کرد. اکنون میطلبد که باتکیه برعلم ودانش وبکارگیری فنآوریهای جدید به دنبال حل مشکلها ورفع چالشها بود.باتوجه به لزوم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر میتوان گفت که به جای سوخت های فسیلی،برق ازطریق انرژی های تجدید شونده مانند نیروگاههای برقآبی تولید میگردد.
به گفته منابع ذیصلاح حوزه انرژی تولید هرکیلووات برق توسط منابع انرژی تجدیدپذیر مثل باد،آب،خورشید،زمین گرمایی،امواج دریا، جزر و مد از تولید2 تن گاز منواکسید کربن که یکی از عوامل گرم شدن زمین است جلوگیری میکند ویا تولید هرکیلووات برق توسط منابع انرژی تجدیدپذیر معادل کاشت80 درخت برای تصفیه هوا عمل میکند. این عوامل منافع مادی قابل محاسبه ای دارد که این تحقیق سعی در محاسبه ونشان دادن آن دارد. به جز منافع مادی ذکر شده منافع فراوان غیر مادی نیز وجود دارد که درصورت لزوم قابلیت معادل سازی به واحد پولی رادارد. تمامیموارد ذکر شده دال براهمّیت تأمین مالی به هنگام،جهت اجرای طرح های نیروگاهی برق آبی میباشد. [i] [ii]
به عبارتی دیگر هزینه فرصت از دست رفته حاصل از دیرشدن بهره برداری ازنیروگاههای برقآبی باتوجه به تولید انرژی بدون استفاده از سوخت های فسیلی چقدر میباشد؟
میتوان راهی ویا روشی برای تسریع درتأمین مالی این گونه طرحها پیشنهاد داد تا این هزینه فرصت از دست رفته به حداقل کاهش وبه تبع آن بازده سرمایهگذاری افزایش یابد ؟
باتوجه به این که طرح های نیروگاههای برقآبی ازجمله طرح های بزرگ وزیربنایی میباشند وجهت اجراء آنها نیاز به سرمایهگذاریهای فراوانی است وتاخیر در تأمین منابع مالی موردنیاز باعث به درازا کشیده شدن دوران ساخت شده که آن نیز باعث افزایش قیمت تمام شده میشود این تحقیق درپی آنست که میزان همبستگی زمان دریافت اعتبارها وعملکرد فیزیکی طرح را اندازه گیری وسنجش نماید .
اهمّیت و ضرورت پژوهش:
یکی ازچالش های کلیدی آینده درتوسعه پایدار، تأمین مالی سدهای بزرگ به شمارمیرود به گونهای که کارگاههای تخصصی و بین المللی به این عنوان درکشورهای چون انگلستان[1] سوئیس[2] برگزار گردیده وبه ارزیابی نمونههای از این گونه سدها میپردازند.از میان 37 نمونه 17 سد بزرگ در سراسر جهان برای یافتن مؤسسههای مالی درگیر درتأمین مالی آنها انتخاب گردید که نام برخی از آنها عبارتند از:
1- سد”بیرسیک”[3] درترکیه1996-1999میزان تولیدبرق 2.5گیگاوات درسال
2- سد”نم2″[4] درلائوس2003-2006 میزان تولیدبرق1.07گیگاوات درسال
3- سد “سردارسروار”[5] درهند میزان تولیدبرق 14.5گیگاوات درسال
4- سد”سه دره”[6] درچین1994-2009 میزان تولیدبرق 18.2گیگاوات درسال
5- سد”هوور”[7]درآمریکا1931-1936 میزان تولیدبرق4000گیگاوات درسال
این سدها باوجود اختلاف از نظرشیوههای تأمین مالی همگی از نظرزمان دوره ساخت بین3تا5 سال به خودتخصیص دادهاند که برابر زمان پیشبینی شده آنهاست.
ولی یکی از سدهای موفق دنیا که توانست با تأمین مالی بههنگام عملکرد فیزیکی طرح را بهبود بخشد سد “هوور” در ایالات متحده آمریکا میباشد که توانست با اتمام طرح در2سال زودتر از زمان بیش بینی شده زمان بهره برداری را جلو آورده و از نیروگاه ساخته شده، برق مصرفی دوایالت را تأمین و از محل فروش برق تولیدی بازگشت سرمایه اولیه را سرعت بخشد.
[1] Key Challenges for the future: Financing Dams and Sustainable Development، April 2004، Alberto T. Calcagno
[2] Policies and Practices in financing large dams،April 2003،Janette Worm،Jan Maarten Dros (AIDEnvironment(Jan Willem van Gelder (Profundo(
[3] Birecik
2 Sardar Sarovar
[5] Sardar Sarovar
[6] Three Gorgfs
[7] Hoover
[i] سایت : www.en.wikipedia.Org/wiki/renewable energy
[ii] سایت : www.sima.jamejamonline.ir
فرم در حال بارگذاری ...