1-1- اهمیت مسئله
اولین و اصلیترین قدم در بهرهبرداری، برنامهریزی و طراحی سیستمهای قدرت داشتن اطلاعات کافی از شرایط شبکه قدرت، شامل توانهای عبوری از خطوط و ولتاژ باسها در حالت دائمی است. داشتن چنین اطلاعاتی نیازمند انجام پخش بار در شبکه قدرت است. ضرورت انجام مطالعات پخش بار از دیر باز مورد توجه محققین بوده است، به طوری که همه ساله روشها و الگوهای جدیدی جهت بهبود روشهای موجود پخش بار ارائه میگردد. روشهای مختلف پخش بار به صورت گستردهای برای مطالعات برنامهریزی و بهرهبرداری در شبکه قدرت استفاده میشود.
ابزار پخش بار با پاسخ به ورودیهای توان تزریقی ژنراتور، بار و توپولوژی شبکه، متغیرهای حالت شبکه و توانهای عبوری از خطوط را در خروجی محاسبه میکند. در پخش بار قطعی[1] سیستم قدرت، مقادیر توانهای تولیدی ژنراتورها و مصارف بارهای سیستم و همچنین توپولوژی شبکه به صورت کاملا مشخص در نظر گرفته میشوند. بنابراین این روش نمیتواند عدم قطعیت موجود در بار سیستم، نرخ خروج ژنراتورها از مدار و همچنین تغییرات توپولوژی شبکه را مدل نماید. در حالی که متغیرهای حالت سیستم به دلیل احتمالی بودن بارها، خطای پیشبینی بار و تخمین غیر دقیق پارامترهای سیستم، دارای طبیعت متغیر است. روش پخش بار احتمالی[2]، راه حل موثری جهت ورودیهای غیر قطعی با دانستن مشخصات آماری آنها میباشد.
با تحول در سیستمهای قدرت به دلیل نفوذ منابع انرژی پراکنده و عدم کنترل بر روی محرکهای طبیعی در برخی از این منابع، همانند توربینهای بادی و سیستمهای فوتوولتائیک[3]، یک پخش بار معمولی، متغیرهای حالت سیستم را در یک بازه زمانی محدود معین میکند. با گسترش تولیدات پراکنده در شبکه قدرت، کاربرد سری زمانی تولید و مصرف در آنالیز پخش بار میتواند مفید باشد، زیرا دادههای تولید و مصرف در یک دوره زمانی به دست میآیند و میتوانند به صورت یک سری زمانی نوشته شوند ]1[.
در یک سیستم قدرت بارها تغییر میکنند و توزیع آماری و ارتباط بین آنها باید مدل شود. بر خلاف آنالیز پخش بار احتمالی که دادههای ورودی آنها از توزیعهای آماری حاصل میشود، در این جا از سری زمانی تولید و مصرف به طور مستقیم استفاده میگردد. در این تحقیق سعی بر معرفی پخش بار سری زمانی و همچنین استفاده از مدلسازی سری زمانی برای برخی پارامترهای با ماهیت گسسته همچون تپ ترانس، وضعیت بانک های خازنی و توان خروجی واحدهای تولید پراکنده [4]CHP در سیستم قدرت می باشد.
1-2- پخش بار احتمالی
برای در نظر گرفتن موارد عدم قطعیت در سیستمهای قدرت، همانطور که پیشتر نیز گفته شد روشهای مختلفی بر مبنای ریاضیات آماری برای آنالیز این پدیدههای تصادفی پیشنهاد شده که به سه صورت کلی زیر است:
- روشهای احتمالی[5]
- روش فازی[6]
- آنالیز بازهای[7]
روشهای احتمالی در این میان دارای مبانی ریاضیاتی است و در جنبههای دیگر سیستم قدرت نیز استفاده میشود.
پخش بار احتمالی ابتدا در سال 1974 توسط آلن[8] و برکوسکا[9] پیشنهاد شد و سپس در بهرهبرداری از سیستمهای قدرت و برای برنامهریزیهای کوتاه مدت و بلند مدت از آن استفاده شد ]2[.
در پخش بار احتمالی و در حالت کلی، ورودیهای مسئله به صورت تابع توزیع چگالی[10] یا تابع توزیع تجمعی[11] متغیرهای تصادفی است
و در خروجی نیز متغیرهای حالت سیستم و توانهای عبوری از خطوط به صورت PDF یا CDF خواهند بود، بنابراین عدم قطعیت در این حالت میتواند در نظر گرفته شود.
مسئله پخش بار احتمالی میتواند به یکی از سه روش کلی زیر حل شود:
- روشهای عددی[12] که بارزترین مثال آن روش مونت کارلو[13] است.
- روشهای تحلیلی[14] که به عنوان مثال از تکنیک کانولوشن[15] استفاده میشود.
- روشهای تقریبی[16] که از آن جمله میتوان به تخمین نقطهای[17] اشاره کرد.
البته در برخی موارد از ترکیب روشهای فوق نیز استفاده شده است.
در ادامه به موازات تکنیک PLF تکنیک مشابه پخش بار اتفاقی[18] نیز برای حل مسئله پخش بار مورد استفاده قرار گرفت ]3[. این روش بر پایه فرض نرمال بودن متغیرهای سیستم و توانهای عبوری از خطوط استوار بود که موجب سادهتر شدن محاسبات میگردید، اما در ادامه پاسخهای این روش توسط محققان مورد استناد قرار نگرفت. الگوریتم SLF با در نظر گرفتن عدم قطعیت لحظهای تولید و مصرف، عدم قطعیت را به صورت کوتاه مدت مدل میکند و بیشتر برای اهداف بهرهبرداری مناسب است.
1-2-1- روشهای عددی
در روشهای عددی مانند مونت کارلو، در هر مرحله با جایگزینی مقادیر عددی برای متغیرها و پارامترهای سیستم و انجام پخش بار قطعی برای هر تکرار، خروجی نیز به صورت مقادیر عددی خواهد بود.
دو ویژگی مهم در شبیهسازی مونت کارلو تولید اعداد تصادفی و نمونهبرداری از آنها میباشد. نرمافزارهایی مانند متلب[19] الگوریتمهایی را برای تولید اعداد تصادفی ایجاد کردهاند. اما تکنیک نمونهبرداری تصادفی پیچیدگیهای بیشتری دارد و روشهای متنوعی چون نمونه برداری ساده و Stratified Sampling استفاده میشود ]4[.
چون در روش مونت کارلو ترکیبهای مختلفی از ورودیها در هر تکرار انتخاب میشوند و از معادلات غیر خطی در حل مسئله استفاده میشود، بنابراین از نتایج حاصل از روش مونت کارلو معمولا برای بررسی درستی سایر روشها که سادهسازیهایی را در معادلات در نظر میگیرند، استفاده میشود. مهمترین مشکلات روش مونت کارلو زمانبر بودن و نیاز به انجام تعداد شبیهسازیهای زیاد است.
[1] Deterministic Load Flow (DLF)
[2] Probabilistic Load Flow (PLF)
[3] Photovoltaic Distributed Generation (PV)
[4] Combined Heat and Power Distributed Generation
[5] Probabilistic Approach
[6] Fuzzy Sets
[7] Interval Analysis
[8] Allan
[9] Borkowska
[10] Probability Density Function (PDF)
[11] Cumulative Distribution Function (CDF)
[12] Numerical Approach
[13] Mont Carlo (MC)
[14] Analytical Approach
[15] Convolution
[16] Approximation Method
[17] Point Estimate
[18] Stochastic Load Flow (SLF)
[19] Matlab
***ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است***
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
فرم در حال بارگذاری ...